• Insight
  • Innovation
  • Impact
 
Twitter Scribd LinkedIn YouTube E-mail RSS
IN THIS SECTION
News & Events
 
Wat klanten over IRI zeggen
Alliance Boots
"We're only starting to scratch the surface with what we can achieve with Plus-Suite, but the ability to create batch-refreshable reports is changing the way we are able to use SymphonyIRI Group data - moving from an environment where much of our time was spent extracting data either from Analyzer or CPG Network, to put the focus of our time on interpreting and understanding what the data means for our business. As we are able to utilise it in more and more of our reporting and processes, I envisage it saving us huge amounts of time, and improving both the quality and breadth of reporting we are able to generate to drive the business forward."
Alan Fisher
Senior Insight Analyst
Alliance Boots


 

IRI Resources

Press Releases

 

15/03/2012

Merken staan voor uitdaging bij drogisterijen L’Oréal blijft het grootste merk

IRI publiceert jaarlijkse Merken Top 40 drogisterijen

Merken staan voor uitdaging bij drogisterijen
L’Oréal blijft het grootste merk

IRI publiceert jaarlijkse Merken Top 40 drogisterijen

ZALTBOMMEL, maart 2012. In het drogisterijenkanaal noteerden de 40 sterkste merken het afgelopen jaar een omzetgroei van 1,2%. De huismerken genereerden in diezelfde periode een groei van 5,2%. Dat becijferde marktonderzoeker IRI vandaag in de Merken Top 40 in drogisterijen. De omzet van de Merken Top 40 kwam uit op een totaal van 1,1 miljard euro.

Slechte zomer en veel promotie
Belangrijke redenen voor de lagere omzetgroei zijn de slechte zomer en de toegenomen promotiedruk. Door het tegenvallende zomerweer zijn er minder zonnebrandprodukten verkocht waardoor merken die daar sterk in zijn minder omzet maken ‘Hier heeft bijvoorbeeld een merk als Garnier relatief veel last van gehad’ zegt Bram Wolf, Retail Solutions Manager van IRI.
De verder toegenomen promotiedruk zorgt wel voor meer volume, maar minder omzet. Het promotiebeleid van fabrikanten en retailers speelt een belangrijke rol in het drogisterijen kanaal.

L’Oréal nog steeds grootste merk
L’Oréal is voor de zesde keer op rij het grootste merk in de Merken Top 40 Drogisterij. De voorsprong op Nivea bedraagt nog 18 miljoen, maar loopt wel terug. Het verschil met Nivea, de nummer twee, is nog nooit zo klein geweest als nu.
‘Innovatie lijkt de sleutel tot succes’, aldus Wolf, ‘nieuwe produkten geven de omzet van de A-merken een positieve impuls. Nivea is hiervan een goed voorbeeld.’
De hoogste nieuwe binnenkomer in de Merken Top 40, op plaats 32, is het gezicht- en huidverzorgingsmerk Therme met een omzetgroei van 43%. De snelste groeier is Rituals, nieuw op plaats 39, met een omzetgroei van 60%. Clarins is op plaats 40 de derde nieuwe binnenkomer.

De top 5 van de Merken Top 40 Drogisterijen 2011
 
De meetperiode loopt van week 41 2010 tot en met week 40 2011. Als basis voor het onderzoek zijn de scanningsdata van Nederlandse drogisterijen en warenhuizen gebruikt, met uitzondering van parfumerieën.

Over IRI
IRI, voorheen Information Resources, Inc (IRI) is een vooraanstaande aanbieder van marktinformatie, marktinzichten en consultancy diensten op het gebied van FMCG en Retail. IRI levert naast marktgegevens vooral ook advies en issue gerichte analyses (Brand Advantage) en Shopperstudies waarmee we onze klanten helpen om te winnen in de markt. Kijk voor meer informatie op www.IRI.nl


Latest Reports


Pricing and Promotion in Europe, learn about the latest trends.

Click here